Od października do grudnia 2018 roku została zorganizowana akcja mająca za zadanie promowanie zasad zdrowego żywienia, szczególnie uwrażliwiać uczniów na fakt, że najważniejszym posiłkiem dla każdego człowieka jest śniadanie. Podczas czwartkowych spotkań wszyscy uczniowie wraz

z nauczycielami przygotowywali wspólne śniadania. Każdy przynosił coś do wspólnego posiłku.

Na początku uczniowie uczyli się jak można nakryć stół, jak go ozdobić, jak rozłożyć sztućce, talerze, serwetki, szklanki i kubeczki.

Potem nastał czas działań kulinarnych np.: jak wyczyścić warzywa potrzebne do zrobienia zdrowych kanapek.

Nie łatwe okazało się też obieranie warzyw ich i dzielenie na mniejsze część, nie mówiąc o krojeniu oraz rozdrabnianiu.

Szybko okazało się ,kto nie wykonuje tych czynności na co dzień samodzielnie.

Wszyscy rozkładali na talerze wędliny, sery, warzywa. Najbardziej odważni chłopcy zajmowali  się parzeniem dla wszystkich herbaty.

Podczas wspólnego śniadania uczniowie doskonalili zasady z zasadami kulturalnego zachowania się przy stole. Podczas posiłku okazało się ,że  uczniowie nie do końca radzą sobie z higienicznym jedzeniem oraz nie zawsze posługują się zwrotami grzecznościowymi, typu: proszę, dziękuję, przepraszam.

Dwumiesięczna spotkania były  poświęcone nauce samodzielnego wykonania:

-soków owocowych,

-soków warzywnych,

-czipsów owocowych,

-czipsów warzywnych.

W programie uczestniczyli wszyscy uczniowie PSPS Nr 52. W niektórych spotkaniach wspierali nas rodzice, szczególne podziękowania dla mamy Adriana, która dzieliła się z nami prostymi i zdrowymi przepisami na super przekąski.

Mam nadzieję ,że spotkania te pomogą uczniom zdrowo się odżywiać, nie tylko teraz, ale też  w  przyszłości.

Koordynator akcji Agnieszka Zbiżek

 

 

                                                                Agnieszka Zbiżek