„Zdrowe podjadanie” to cykl spotkań uczniów PSSP nr 52 w Szczecinie w ramach warsztatów kształtowania prozdrowotnych zachowań kulinarnych. Zajęcia odbyły się w miesiącu październiku i listopadzie 2018r. Uczniowie wspólnie z nauczycielami przygotowali smaczne chipsy owocowe. Wysuszone plasterki owoców szybko znalazły amatorów owocowych przysmaków. Na kolejnym spotkaniu młodzież szkolna przygotowała sok: jabłkowy i z owoców cytrusowych. Smaczne, kolorowe i mocno pachnące były degustowane  przez uczniów i pracowników szkoły. Kierowano pochwały i prośby o kontynuację akcji kierowano do organizatorów. Celem akcji było uświadomienie uczniom potrzeby dbania o własne zdrowie i świadome sięganie po witaminowe przekąski. Uczestnicy spotkań zgodnie współdziałali w trakcie prac kulinarnych. Zwracano uwagę na higienę pracy i bezpieczeństwo obsługi sprzętu kuchennego: wyciskarki i sokowirówki. Na potrzeby edukacyjne akcji przygotowane zostały graficzne projekty: plansze, plakaty, zdjęcia. Zajęcia kulinarne tej formuły były bardzo chwalone przez samych uczestników. Uczniowie dziękowali opiekunom zajęć. Wspólne kulinarne zdrowe podjadanie spodobało się uczniom szkoły .

Opiekunami zajęć były panie: Andrzejewska Wioletta, Curyło Iwona, Trepka Iwona

                                                                                                       Opracowała: Iwona Trepka